Korzyści płynące z peptydów dla bioregulacji organizmu są udowodnionym faktem. Badania pokazują, że peptydy pochodzące z białek spożywczych regulują poziom cukru i ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, oczyszczają ciało z wolnych rodników i pomagają w odchudzaniu. Jednak mimo to wielu z nas cierpi na niedobór peptydów.
Jakie są główne funkcje peptydów?
Peptydy składają się z dwóch lub więcej reszt aminokwasowych połączonych wiązaniami peptydów. Jeśli zawierają od 2 do 10 aminokwasów, nazywane są oligopeptydami, jeśli od 10 do 50 - polipeptydami. Peptydy są wykorzystywane w kosmetologii, medycynie, sporcie, a nawet w rolnictwie (do stymulacji systemu korzeniowego roślin).
Wśród peptydów znajdują się nam znane substancje - hormony, peptydy spożywcze, ale są też unikalne twory - bioregulatory peptydów. Ich funkcją jest regulacja funkcjonowania organów i systemów.
Główną rolą bioregulatorów peptydów jest regulacja aktywności genów, włączanie syntezy białek, niezbędnej do pełnego rozwoju i funkcjonowania komórek. W młodości ten proces przebiega dobrze, co tłumaczy koordynowaną pracę wszystkich organów i systemów. Z wiekiem jednak synteza białek maleje, co oznacza, że jest mniej regulatorów peptydów. W rezultacie komórki nie radzą sobie ze swoimi obowiązkami: ich dzielenie i rozwój zatrzymują się, tkanki ciała zużywają się, a funkcje obronne słabną.
Każdy system i pojedynczy organ ma swój własny rodzaj bioregulatorów peptydy, czyli te cenne substancje są specyficzne dla tkanek. Jedna grupa uczestniczy w regulacji układu nerwowego, inna wpływa na układ odpornościowy, a trzecia koordynuje działanie hormonów.
Co zawierają peptydy spożywcze?
Niezbędne dla zdrowia człowieka, peptydy spożywcze znajdują się w różnorodnych źródłach żywności, w tym w produktach mlecznych, mięsie, rybach, jajach, zbożach i roślinach strączkowych. Odnoszą się one do kluczowej roli w kilku procesach biologicznych i mogą mieć różnorodne korzyści zdrowotne.
Znaczenie biologiczne i korzyści
Peptydy spożywcze pełnią różnorodne funkcje biologiczne w organizmie człowieka. Niektóre z nich działają jako przeciwutleniacze, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Inne mogą mieć działanie przeciwbakteryjne, pomagając chronić przed infekcjami. Ponadto, niektóre peptydy wspomagają regulację ciśnienia krwi, działając jako inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę (ACE).
Źródła peptydów spożywczych
Produkty mleczne: Kazeina i białka serwatkowe, które znajdują się w mleku, są bogate w bioaktywne peptydy. Mogą one poprawiać funkcję immunologiczną i działać przeciwnadciśnieniowo.
Ryby i owoce morza: Peptydy wyekstrahowane z ryb są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwbakteryjnych i przeciwnadciśnieniowych.
Mięso: Peptydy kolagenowe, uzyskane z mięsa, są używane do poprawy zdrowia skóry i stawów.
Roślinne źródła: Zboża i rośliny strączkowe zawierają peptydy, które mogą działać jako antyoksydanty i mieć pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym
Peptydy żywnościowe znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako funkcjonalne składniki służące do poprawy wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych różnych produktów. Są dodawane do napojów sportowych, żywności funkcjonalnej, suplementów diety i żywności medycznej w celu poprawy ogólnego samopoczucia i wsparcia zdrowia.
Jak rozpoznać, czy w naszym organizmie występuje wystarczająca ilość peptydów bioregulator?
Podczas trawienia cząsteczki białka są rozkładane na peptydy. Prawie wszystkie z nich stają się materiałem budulcowym dla naszego ciała, a tylko bardzo mała część pełni funkcję bio regulacyjną. Pod wpływem niekorzystnych czynników (stresu i przemęczenia) produkcja wewnętrznych peptydów bio regulatorowych jest zakłócana, co wówczas staje się zauważalne. Następujące objawy mogą wskazywać na niedobór peptydów:
- skłonność do częstych przeziębień i chorób wirusowych
- przybieranie na wadze
- senność
- szybkie męczenie się
- utrata popędu seksualnego
- wypadanie włosów
- zmniejszona turgor skóry
Co robić, gdy naszemu organizmowi brakuje peptydów?
Jeśli w Twoim ciele brakuje peptydów, co może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, takich jak obniżona funkcja odpornościowa, opóźnione gojenie się ran i problemy z układem sercowo-naczyniowym, ważne jest podjęcie działań w celu skorygowania tego niedoboru. Włączenie bioregulatorów takich jak Cartalax, Vesugen, Ovagen, Chonluten i Crystagen może być jednym ze sposobów wsparcia zdrowia ciała za pomocą terapii peptydów. Aby zrekompensować brak peptydów i utrzymać zdrowie, można podjąć następujące kroki:
Zbilansowana dieta
Zwiększenie spożycia białka: Spożywanie żywności bogatej w białka jest głównym sposobem na pozyskanie peptydów. Włącz do swojej diety produkty mleczne, mięso, ryby, jajka, produkty zbożowe i rośliny strączkowe.
Różnorodność żywności: Utrzymywanie różnorodności w diecie pomaga otrzymać różne rodzaje peptydów, które mogą wspierać różne aspekty Twojego zdrowia.
Bioregulator
Cartalax jest przeznaczony do wspierania zdrowia tkanki chrzęstnej i może być przydatny w problemach ze stawami.
Vesugen wspiera zdrowie układu naczyniowego i może być przydatny w poprawie krążenia.
Ovagen jest przeznaczony do wspierania funkcji wątroby i może poprawić procesy metaboliczne.
Chonluten jest skierowany na poprawę funkcji układu oddechowego.
Crystagen wspiera system odpornościowy i może być przydatny w wzmacnianiu sił obronnych organizmu.
Przy stosowaniu bioregulatorów zaleca się konsultację ze specjalistą, ponieważ może on zaoferować specyficzne rekomendacje, oparte na Twoich indywidualnych potrzebach zdrowotnych.
Utrzymanie zdrowego stylu życia
Aktywność fizyczna: Regularne ćwiczenia mogą wspomagać metabolizm białek i przyswajanie peptydów.
Wystarczająco dużo snu: Jakościowy sen jest ważny dla optymalnej regeneracji i odnowy tkanek, w tym syntezy peptydów.
Wnioski:
Peptydy, jako ważne bioaktywne składniki, odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka. Znajdują się one w różnorodnych źródłach żywnościowych, a także mogą być dodatkowo wspierane przez przyjmowanie specjalizowanych bioregulatorów. Produkty mleczne jako źródło kazeiny i białek serwatkowych, mięso i ryby bogate w kolagen i inne peptydy, jak również produkty zbożowe i rośliny strączkowe, dostarczają różnorodnych peptydów wspierających zdrowie serca, systemu odpornościowego, stawów i skóry. Różnorodność i równowaga w spożyciu tych produktów mogą znacznie przyczynić się do dobrego zdrowia i zapobiegać potencjalnym niedoborom. Włączenie żywności bogatej w peptydy do diety jest kluczowe dla utrzymania optymalnego zdrowia i dobrego samopoczucia.